Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a porcukrot, egy csipet sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a tojást, a tejfölt és a sütőport. Gyors, morzsoló mozdulatokkal elkeverjük a vajat a lisztes keverékkel, és az egészből tésztát gyúrunk. Ha esetleg nedves a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá. Mindenképpen dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon el. A tésztát folpakba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni, hogy a vaj visszahűljön.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy keverőtálba rakjuk a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és jól elkeverjük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, ezt is elkeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás pudingport is. Jó alaposan összekeverjük, hogy a pudingpor feloldódjon, majd felhasználásig félretesszük.
A körtét megmossuk, meghámozzuk, a magházat és a szárát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, és 2-3 centis darabokra aprítjuk, majd egy tálba tesszük, meglocsoljuk a citrom levével, fűszerezzük fahéjjal és kardamomommal, majd felhasználásig ezt is félretesszük.
Előveszünk egy 24 centiméteres torta- vagy piteformát, az aljára sütőpapírt helyezünk. A lehűlt tésztát kicsomagoljuk, a tortaformába rakjuk, és kézzel elegyengetjük a formában úgy, hogy egyenletes, szép kört kapjunk, és pereme is legyen. (Ezt a műveletet nyújtófával is elvégezhetjük, úgy, hogy 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, majd a nyújtófára feltekerve a formába igazítjuk.)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pitealapot villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, majd sütőgyöngyöt, vagy ha nincsen, szárazbabot, lencsét vagy rizst. Erre azért van szükség, hogy az elősütés során a pite oldala ne boruljon be, és a közepe ne emelkedjen fel. A tésztát a sütőbe rakjuk 10 percre, azután kivesszük, eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt, és hagyjuk langyosra hűlni.
Az elősütött pitealapot megkenjük a baracklekvárral. Ha a lekvárt egyenletesen eloszlatjuk, a pite alján betömjük a villával okozott lukakat, így nem folyik ki majd a sodó, emellett kiváló ízt ad majd a pitének. A lekváros felületre kanalazzuk a körtedarabokat, majd az egészet felöntjük annyi sodóval, amennyi még nem teljesen lepi el a körtét.
A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával, és a sütőbe rakjuk kb. 30 percre, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje enyhén pirosra sül. Az elkészült pitét hagyjuk langyosra hűlni, ezután szeleteljük. Igazi nyár végi, ősz eleji könnyű desszert, csodás fűszeres ízekkel. Egyszerűen kihagyhatatlan.
Nézd meg videón is, hogyan készül a körtés-pudingos pite:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.