A tésztához 8 dkg feldarabolt hideg vajat tálban elmorzsolunk a liszttel és 1 csipet sóval. Robotgép gyúrópálcájának segítségével gyorsan simára dolgozzuk az 1 db tojássárgájával és 3 ek jéghideg vízzel, majd folpakba csomagolva pihentetjük a hűtőben 1 óra hosszat.
Közben a megtisztított és megmosott póréhagymák fehér és világoszöld részét vékonyan felkarikázzuk, a szárított paradicsomot finomra vágjuk. A maradék vajat felhevítjük. Rádobjuk a pórét a paradicsommal együtt, 4-5 percig pároljuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és kissé hűlni hagyjuk.
A lisztezett felületen kb. 26 cm átmérőjű kerek lappá nyújtott tésztát 24 cm-es, kivajazott piteformába nyomkodjuk. Az alját villával megszurkáljuk, és eloszlatjuk rajta a pórés masszát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben a leöblített kakukkfű lecsipkedett levélkéit finomra aprítjuk. Az egész tojásokat habosra keverjük a tejjel és a tejszínnel, majd a kakukkfűvel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és a töltelékre öntjük. A formát a közvetlenül a sütő aljára csúsztatott rácsra tesszük, és a pitét készre sütjük 40-45 perc alatt. Végül rövid hűlés után kiborítjuk és felszeleteljük.
Megjegyzés
A tölteléket tetszés szerint felkockázott baconnel, sonkával vagy spenóttal gazdagíthatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.