A cseresznyés pite elkészítéséhez kimagozzuk a cseresznyét, majd összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és felhasználásig félretesszük.
A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a cukrot, összekeverjük. A hideg, kockára vágott vajat beledolgozzuk a lisztbe, ezzel is alaposan összedolgozzuk. Egy vajas morzsalékot kell kapnunk.
A keverékhez annyi hidegvizet adunk, amennyit felvesz, ésaddig gyúrjuk, míg összeáll. Ha összecsípjük a tésztát, és egyben marad, akkor készen van. A tésztalabdát kettévágjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbehelyezzük.
Kb. 5 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten. A gyúródeszkát, a tészta tetejét és a nyújtófát enyhén meglisztezzük, laposabbra ütögetjük a tésztát, és csak ezután kezdjük el kinyújtani valamivel nagyobbra, mint a formánk.
A kinyújtott tésztánkat feltekerjük a nyújtófára és ennek segítségével beletesszük a piteformába, finoman belenyomogatjuk, majd a tölteléket rákanalazzuk. Rátesszük a tészta tetejét, a széleket összenyomkodjuk, és fodrosra formázzuk. 20 percre a hűtőbe tesszük.
Felvert tojással lekenjük a pite tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét 4 irányban bevágjuk, hogy a gőz távoznitudjon. 200 fokon, 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra csökkentve további fél órán át sütjük addig, amíg a tészta ropogósra sül és a töltelék bugyogni kezd. Sütés után hagyjuk állni a pitét néhány órán át, mielőtt felszeleteljük.
NÉZD MEG A cseresznyés pite ELKÉSZÍTÉSéT VIDEÓN! >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.