A tejfölös pogácsa elkészítéséhez az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a hideg zsírt és összemorzsoljuk. Amikor már kezd morzsalékos lenni, a közepébe egy mélyedést fúrunk, és beletesszük a tejföl kétharmadát, a tojássárgát és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Gyúrás közben apránként hozzáadjuk a maradék tejfölt úgy, hogy ne legyen se túl lágy, se pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.
Ezután kelesztőtálba tesszük, majd langyos helyen 1 óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogácsákat.
Ezután egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd letakarjuk egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten újra kb. 30 percig kelesztjük.
Ezután lekenjük a pogácsák tetejét a felvert egész tojással, majd ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük mindet.
Megjegyzés
A kisült pogácsa finom omlós, és 1-2 napig konyharuhával letakarva puha marad..
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.