A tésztához a tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat, megszórjuk a tetejét a porcukorral, a csipet sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk.
4 cipót formálunk a tésztából, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.
A diótöltelékhez a tejben elkeverjük a porcukrot, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a vaníliát és a rumba áztatott mazsolát, majd a tűzről lehúzva beleszórunk a darált diót (ha túl lágy, pici zsemlemorzsát teszünk hozzá), és langyosra hűtjük.
A mákos töltelékhez felforraljuk a vizet a porcukorral, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a darált mákot és a rumba áztatott mazsolát, 1 citrom reszelt héját és a levét. Elkeverjük, langyosra hűtjük.
A gesztenyés töltelékhez a masszát tálba tesszük, villával összetörjük, elkverjük benne a rumot vagy a rumaromát, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumba áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat vagy narancshéjat, narancsaromát is.
A túrótöltelékhez a túrót villával összetörjük hozzákeverjük a cukrot vagy mézet, reszelt citrom- és narancshéjat, és a tojást, végül a mazsolát. Ha híg lenne, adhatunk hozzá pici búzadarát, ha pedig nagyon kemény, akkor kevés tejföllel lazíthatunk rajta.egy kis tejfölt.
A cipókat lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, majd egyesével kb. fél centi vastag téglalapot nyújtunk belőlük. Megkenjük a lapot felvert tojásfehérjével, elsimítjuk rajta az egyik tölteléket, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 3 cipóval is.
Megkenjük bejglik tetejét a felvert tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy kicsit tovább, amíg a tojássárgája teljesen megszárad). Ismét lekenjük a bejgliket a maradék tojásfehérjével. és kb. fél órát pihentetjük még.
Előmelegítjük közben a sütőt 170 fokra. A bejgliket villávaló óvatosan megszurkáljuk, majd a forró sütőbe tesszük. Kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni. A megsült süteményeket a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Ha valaki szereti a különlegeset, akkor meg lehet próbálni pudingos/gyümölcsös töltelékkel is. Ehhez 2 vaníliás pudingport főzzünk fel 7-8 dl tejjel, majd még forrón keverjünk bele 1-2 marék apróra vágott aszalt gyümölcsöt (sárgabarack, füge, datolya, szilva stb.), és ezzel töltsük meg a bejgli tésztát.
A receptet Guber Zsuzsanna küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.