Agesztenyés bejglihez egy kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától.
A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni.
A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől fellevegősödik.
A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál - feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a tepsibe helyezzük a két rudat, nem túl közel egymáshoz.
A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer, és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát.
Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés
A recept Czanik Balázs új, Ünnepelj és fogyj! című diétás ünnepi desszerteskönyvéből származik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.