A töltelékekhez az aszalt szilvát feldaraboljuk, és a mazsolával, külön-külön edényben, beáztatjuk kb. 4-4 cl rumba.
A mákos és diós töltékhez a tejet felforraljuk a cukorral, félrehúzzuk, a többi belevalóval összekeverejük, lehűtjük.
A gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük. (A töltés előtt - ha szükséges - javítsunk a töltelékek állagán a hozzávalókból picit adagolva - fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek!)
A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 3 cipót formázunk. Letakarva 15 percig pihentetjük (nem lágy a tészta).
Egyenként téglalap formára (kb. 29x34 cm) kinyújtjuk, rákenjük a töltelékeket, a széleken kb. 1,5-2 cm-t üresen hagyunk. Feltekerjük, a két szélét benyomkodjuk, és a tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját pici fehérjével összekeverjük, a rudakat lekenjük vele, langyos helyen pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad rajta. (Az idő függ a helyiség hőmérsékletétől, de kb. 23-24 fokon 1,5-2 órát kell hagyni rá.)
Amikor a tojás megszáradt a bejgliken, újra lekenjük tojásfehérjével, hidegre tesszük fél órára.
Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megszurkáljuk a rudakat egészen az aljáig, majd a sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, hűvös helyen lefedve tároljuk, másnap szeleteljük.
Megjegyzés
A mákos és diós töltelékhez a cukrot emelhetjük kb. 2-3 dkg-val, én szándékosan nem csináltam édesre, kiválthatjuk mézre, nád- vagy nyírfacukorra.
A tészta láthatóan nagyon vékony a töltelék mennyiségéhez viszonyítva, ezért ügyeljünk arra, hogy az összegyúrt tészta és a töltelék ne legyen lágy!
A mákos és diós töltelékhez fele mazsolát, fele vörös áfonyát használtam.
Az ünnep előtt 3-4 nappal előbb el szoktam készíteni a bejglit, egyenként alufóliába tekerem, és hűvös helyen (10 fok körül) tárolom.
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.