- Mérjük ki egy keverőtálba a lisztkeveréket, a cukrot, a sót, a szárított élesztőt és keverjük össze.
- Morzsoljuk el benne a margarint, öntsük hozzá a tejet és gyúrjunk rugalmas tésztát.
- Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük a hűtőben 1 órát.
- Közben készítsük el a töltelékeket.
- A mákos töltelékhez a tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük össze a mákkal és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót.
- A diós töltelékhez a vizet forraljuk fel a cukorral és ebbe keverjük a diót és a többi hozzávalót.
- A gesztenyés töltelékhez keverjük össze a gesztenyét, a cukrot, a fahéjat a tejjel és főzzünk belőle sűrű masszát, majd keverjük hozzá a lekvárt és a reszelt citromhéját.
- A töltelékeket osszuk 2-2 egyenlő részre, mindegyik töltelékkel két rúd bejglit készítsünk.
- A tészta gombócokat gyúrjuk át enyhén lisztezett felületen és nyújtsuk ki 2-3 mm vastag téglalappá.
- A kinyújtott tésztákon egyenletesen oszlassuk el a kihűlt töltelékeket. A tészta rövidebb oldalait picit hajtsuk a töltelékre, a hosszabbik oldal mentén tekerjük fel.
- A feltekert rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és kenjük le a tetejüket tojássárgájával. Hűvös helyen pihentessük egészen addig, míg a tojás megszárad a tetején.
- Ezután kenjük le egy egész felvert tojással és pihentessük ismét száradásig hűvös helyen.
- Utolsó rétegnek egy kissé felvert tojásfehérje következik, ettől lesz szép fényes a bejgli. Várjuk meg, hogy ez a réteg is megszáradjon.
- Melegítsük fel a sütőt 170 fokra. Nagyon fontos lépés: hurkapálcikával pár helyen szurkáljuk meg a bejgliket egészen az aljukig, hogy a forró gőz távozni tudjon.
- 170 fokon süssük 35-40 perc alatt készre.
Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a gluténmentes íz-lik blogon.