A vajat egy fazékban közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Rászórjuk a hagymát, finoman megsózzuk, és 4-5 perc alatt megpuhítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, és további 10 másodpercig pirítjuk, majd rádobjuk a borsót.
Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Megsózzuk fél tk sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Lefedve felforraljuk, majd 6-7 percig forrásban tartjuk.
Beleszórjuk a petrezselymet, majd egy botmixer segítségével az egészet összepürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Megsózzuk és megborsozzuk, ha szükséges.
Egy kisebb (kb. 2 literes) fazékban felforralunk 1,5 liter vizet. Sóval és citromlével ízesítjük. Amikor felforrt, csökkentjük a láng erősségét úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön. Az egyik tojást egy kisebb tálkába ütjük. A vízben egy kanál segítségével kisebb örvényt keverünk, amibe óvatosan belecsorgatjuk a tojást. Két és fél percig a vízben hagyjuk, majd óvatosan egy tál langyos vízbe tesszük. Ugyanezt megismételjük a többi tojással is.
Tálalásnál a tányér közepére tesszük a buggyantott tojást, majd köré merjük a levest. Borssal és petrezselyemzölddel megszórva klínáljuk.
Megjegyzés
Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.