A zöldborsót kifejtjük, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a kétféle hagymát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Közben a megmosott, lerázott menta leveleit lecsipkedjük.
A borsót a forrásban levő alaplébe szórjuk. Hozzáadjuk a citromlét, és néhány levél kivételével beleszórjuk a mentát. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 7 percig, majd félrehúzzuk, és szűrőkanállal kiveszünk 2 ek borsót a díszítéshez. A többit botmixerrel pürésítjük a fazékban, és sóval, Cayenne-borssal ízesítjük. Végül a tejszínnel vagy a tejföllel dúsítva felmelegítjük, de már nem forraljuk. A félretett mentalevelekkel és a kiszedett borsóval díszítve tálaljuk.
Laktatóbb lesz a levesed, ha betétet készítesz hozzá égetett tésztából. Forralj fel 1 dl vizet 2 dkg vajjal és 1/2 tk sóval, szórj bele 7 dkg lisztet, majd verd a tűzön fakanállal, amíg elválik az edénytől. Húzd félre, dolgozz bele 1 db tojást és 8 dkg reszelt sajtot, majd két bevizezett evőkanállal szaggass belőle kb. 20 db galuskát és nedves kézzel formázd golyókká. Sütőpapírral kibélelt tepsiben toldd a 220 fokos sütő középső részébe, és süsd 13-15 percig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.