A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékony karikákra vágjuk. Nagyobb fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy ujjnyira ellepje. Ízlés szerint sózzuk.
Míg a krumpli fő, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát. Serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a hagymát. Félretesszük.
Amikor a krumpli megfőtt, hőálló edénybe töltve óvatosan leöntjük róla a vizet. Burgonyatörővel áttörjük, és közben annyi főzővizet adjunk hozzá, amennyit felvesz.
A tűzhelyet alacsony hőmérsékleten hagyjuk, rátesszük az edényt, amiben a krumplit összetörtük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és jó alaposan elkervejük. Szinte dagasztjuk a főzőkanállal. Addig csináljuk, amíg a lisztet a krumpli teljesen "magába szívja".
Cseréptálba vagy bármilyen tűzálló tálba kevés hagymás zsírt teszünk, és a sűrű krumplis masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Az edénybe egymás mellé helyezzük, hagymás zsírral meglocsoljuk.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Tálaláskor a dödöllét ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.
Megjegyzés
Remek köret vadhúsból készült pörköltek mellé is! Nagyon finom és laktató étel! A dödöllét új krumpliból nem nagyon lehet készíteni. A receptet és a fotót Nyanyoka küldte. Köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.