A lisztet a sóval és a kristálycukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk a lisztes keverékkel. Ezt követően hozzáadjuk az egész tojást, szükség esetén kevés vízzel lazítható. Közepesen kemény vajas tésztát kell kapjunk. Félretesszük.
A töltelékhez, egy teflonserpenyőben a kristálycukrot kavargatás nélkül felolvasztjuk, karamellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, majd hozzáadjuk a vajat és rázással vagy laza kevergetéssel a cukorkaramellhez olvasztjuk a vajat.
A vajas karamellt a pitetálba öntjük. Mivel a karamell gyorsan megköt, próbáljuk ezt a műveletet viszonylag gyorsan elvégezni. Az teljesen jó, ha a karamell több nagyobb darabban kerül a tálba szétszórva, de a megolvadt vajat egyenletesen oszlassuk el a tál alján.
A meghámozott almát kívánt formában szeletekre vágjuk, és a korábban a tálba öntött vajas égetett cukorra legalább kettő rétegben eloszlatjuk. Ízlés szerint fahéjjal meghintjük.
A tésztát a piteforma méretére kinyújtjuk és az almára helyezzük. A tészta széleit benyomkodjuk a tál oldalán, és finoman az almát is megnyomjuk. Villával megszűrkáljuk,180 fokos sütőbe helyezzük és aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve 2-3 percig pihentetjük, majd az alma kieresztett levét a korábban használt teflon serpenyőbe csurgatjuk óvatosan, hogy a pite ne essen ki a tálból. Tányérra fordítjuk a pitét és szükség szerint az almákat újra rendezzük. Ekkor már a tészta került alulra!
A kicsurgatott alma levét felforraljuk. Az étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverjük és a forrásban lévő alma levéhez öntjük. Nem folyós, de nem is szilárd állag elérése után a piténk tetején eloszlatjuk, akár kanállal segítve, hogy mindenhova jusson. Ha kihűlt, szeleteljük, tálaljuk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.