A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal recept
recept
Rafinált

Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal

120 perc
0 adag
Költséges
2011. 11. 20.

Elkészítés

Elkészítés: A pulykamellet kicsontozzuk, szétteregetjük, rétegeire bontjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a tölteléket: az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsömlékkel, a tojásokkal, a darált sonkával, sózzuk, borsozzuk, morzsolt kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, reszelt citromhéjjal, konyakkal ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk.

Ezzel a töltelékkel megkenjük a pulykamellet, beletuszkoljuk a rétegek közé is, aztán a húst szorosan felcsavarjuk, és spárgával körbetekerjük, mint a kötözött sonkát. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

A hústekercset körben megkenjük vajjal, lefedhető sütőtálban (vagy tepsiben, dupla alufóliába csavarva) elhelyezzük, mellédobunk 1-1 félbevágott vöröshagymát és almát, néhány gerezd fokhagymát (ha fóliában sütjük, akkor ezek is kerüljenek bele), a megtisztított zöldséget, aláöntjük a bort és az erőlevest, majd közepes lángon annyi ideig sütjük, amennyi a hús súlya (1 kiló=1 óra).

A végén a fedőt levesszük, hústűvel ellenőrizzük a hús belsejét, és ha jó, még 10 percig 200 fokon pirítjuk, hogy bőre ropogós legyen. Megkenhetjük mézzel is.

A sütőedényben (vagy a fólián belül) összegyűlt levet az utolsó cseppig – a sűrűjével együtt – áttesszük egy kislábosba, a velesülteket szétnyomkodjuk, hozzáadunk egy kis vajat, megszórjuk liszttel, picit pirítjuk, aztán felengedjük vörösborral és beforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. Kóstolás után ízlés szerint ízesíthető, tejszínnel vagy még egy kis borral hígítható, szaporítható (de már nem forralható).

A sárgarépakörethez bő fél kiló megtisztított sárgarépát felkarikázunk, vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál barnacukrot, fél citrom levét, egy kis reszelt friss gyömbért, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, és saját levében, vagy ha szükséges, kis erőlevessel felengedve puhára főzzük. Pürésítjük, tálaláskor zsenge egész répákkal díszítjük.

A brokkolit rózsáira szedjük, meleg vajon megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, felengedjük erőlevessel, és puhára főzzük. Néhány rózsát tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig pürésítsük.

Az áfonyamártáshoz a szárított áfonyát előre beáztatjuk vörösborba, ha megszívta magát, akkor a levével, 10 dkg barnacukorral, csipetnyi sóval, fél citrom és fél narancs lereszelt héjával, mokkáskanálnyi fahéjjal 20-25 percig főzzük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk. Hűlés közben magától besűrűsödik. Ha az áfonya eleve cukrozott volt, akkor óvatosan édesítsük!

Tálaláskor a hústekercset ferdén felszeleteljük, bevizezett nagy merőkanállal csinos kis halmokba körétesszük a püréket, amiket az egészben hagyott darabokkal díszítünk, a mártásokat külön szószos tálkában kínáljuk hozzá.

Megjegyzés
A Chefparade főzőiskola receptje, köszönet érte.

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával
Recept
Egyszerű

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

Pöcsmácsik, a krumplinudli
Recept
Egyszerű

Pöcsmácsik, a krumplinudli

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csörögefánk
Recept
Rafinált

Csörögefánk

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Túrós rétes réteslapból
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával recept
Recept
Egyszerű

Ketchupos csirkecomb almás-sajtos kukoricasalátával

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

Pöcsmácsik, a krumplinudli recept
Recept
Egyszerű

Pöcsmácsik, a krumplinudli

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csörögefánk recept
Recept
Rafinált

Csörögefánk

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Túrós rétes réteslapból recept
Recept
Rafinált

Túrós rétes réteslapból

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.