Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal recept
recept
Rafinált

Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal

120 perc
0 adag
Költséges
2011. 11. 20.

Elkészítés

Elkészítés: A pulykamellet kicsontozzuk, szétteregetjük, rétegeire bontjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a tölteléket: az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsömlékkel, a tojásokkal, a darált sonkával, sózzuk, borsozzuk, morzsolt kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, reszelt citromhéjjal, konyakkal ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk.

Ezzel a töltelékkel megkenjük a pulykamellet, beletuszkoljuk a rétegek közé is, aztán a húst szorosan felcsavarjuk, és spárgával körbetekerjük, mint a kötözött sonkát. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

A hústekercset körben megkenjük vajjal, lefedhető sütőtálban (vagy tepsiben, dupla alufóliába csavarva) elhelyezzük, mellédobunk 1-1 félbevágott vöröshagymát és almát, néhány gerezd fokhagymát (ha fóliában sütjük, akkor ezek is kerüljenek bele), a megtisztított zöldséget, aláöntjük a bort és az erőlevest, majd közepes lángon annyi ideig sütjük, amennyi a hús súlya (1 kiló=1 óra).

A végén a fedőt levesszük, hústűvel ellenőrizzük a hús belsejét, és ha jó, még 10 percig 200 fokon pirítjuk, hogy bőre ropogós legyen. Megkenhetjük mézzel is.

A sütőedényben (vagy a fólián belül) összegyűlt levet az utolsó cseppig – a sűrűjével együtt – áttesszük egy kislábosba, a velesülteket szétnyomkodjuk, hozzáadunk egy kis vajat, megszórjuk liszttel, picit pirítjuk, aztán felengedjük vörösborral és beforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. Kóstolás után ízlés szerint ízesíthető, tejszínnel vagy még egy kis borral hígítható, szaporítható (de már nem forralható).

A sárgarépakörethez bő fél kiló megtisztított sárgarépát felkarikázunk, vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál barnacukrot, fél citrom levét, egy kis reszelt friss gyömbért, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, és saját levében, vagy ha szükséges, kis erőlevessel felengedve puhára főzzük. Pürésítjük, tálaláskor zsenge egész répákkal díszítjük.

A brokkolit rózsáira szedjük, meleg vajon megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, felengedjük erőlevessel, és puhára főzzük. Néhány rózsát tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig pürésítsük.

Az áfonyamártáshoz a szárított áfonyát előre beáztatjuk vörösborba, ha megszívta magát, akkor a levével, 10 dkg barnacukorral, csipetnyi sóval, fél citrom és fél narancs lereszelt héjával, mokkáskanálnyi fahéjjal 20-25 percig főzzük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk. Hűlés közben magától besűrűsödik. Ha az áfonya eleve cukrozott volt, akkor óvatosan édesítsük!

Tálaláskor a hústekercset ferdén felszeleteljük, bevizezett nagy merőkanállal csinos kis halmokba körétesszük a püréket, amiket az egészben hagyott darabokkal díszítünk, a mártásokat külön szószos tálkában kínáljuk hozzá.

Megjegyzés
A <a href=http://www.chefparade.hu/fooldal target=_blank>Chefparade főzőiskola</a> receptje, köszönet érte.

Recept értékelése

Ajánljuk még

Hagyományos tejes kifli
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zsemlegombóc
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Hagyományos tejes kifli  recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos tejes kifli

120 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma recept
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Zsemlegombóc recept
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.