Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal recept
recept
Rafinált

Gesztenyés pulykamell zöldségköretekkel és mártásokkal

120 perc
0 adag
Költséges
2011. 11. 20.

Elkészítés

Elkészítés: A pulykamellet kicsontozzuk, szétteregetjük, rétegeire bontjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

Elkészítjük a tölteléket: az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsömlékkel, a tojásokkal, a darált sonkával, sózzuk, borsozzuk, morzsolt kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval, reszelt citromhéjjal, konyakkal ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk.

Ezzel a töltelékkel megkenjük a pulykamellet, beletuszkoljuk a rétegek közé is, aztán a húst szorosan felcsavarjuk, és spárgával körbetekerjük, mint a kötözött sonkát. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

A hústekercset körben megkenjük vajjal, lefedhető sütőtálban (vagy tepsiben, dupla alufóliába csavarva) elhelyezzük, mellédobunk 1-1 félbevágott vöröshagymát és almát, néhány gerezd fokhagymát (ha fóliában sütjük, akkor ezek is kerüljenek bele), a megtisztított zöldséget, aláöntjük a bort és az erőlevest, majd közepes lángon annyi ideig sütjük, amennyi a hús súlya (1 kiló=1 óra).

A végén a fedőt levesszük, hústűvel ellenőrizzük a hús belsejét, és ha jó, még 10 percig 200 fokon pirítjuk, hogy bőre ropogós legyen. Megkenhetjük mézzel is.

A sütőedényben (vagy a fólián belül) összegyűlt levet az utolsó cseppig – a sűrűjével együtt – áttesszük egy kislábosba, a velesülteket szétnyomkodjuk, hozzáadunk egy kis vajat, megszórjuk liszttel, picit pirítjuk, aztán felengedjük vörösborral és beforraljuk. Botmixerrel pürésítjük. Kóstolás után ízlés szerint ízesíthető, tejszínnel vagy még egy kis borral hígítható, szaporítható (de már nem forralható).

A sárgarépakörethez bő fél kiló megtisztított sárgarépát felkarikázunk, vajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál barnacukrot, fél citrom levét, egy kis reszelt friss gyömbért, 1 gerezd szétnyomott fokhagymát, és saját levében, vagy ha szükséges, kis erőlevessel felengedve puhára főzzük. Pürésítjük, tálaláskor zsenge egész répákkal díszítjük.

A brokkolit rózsáira szedjük, meleg vajon megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, felengedjük erőlevessel, és puhára főzzük. Néhány rózsát tegyünk félre a díszítéshez, a többit pedig pürésítsük.

Az áfonyamártáshoz a szárított áfonyát előre beáztatjuk vörösborba, ha megszívta magát, akkor a levével, 10 dkg barnacukorral, csipetnyi sóval, fél citrom és fél narancs lereszelt héjával, mokkáskanálnyi fahéjjal 20-25 percig főzzük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk. Hűlés közben magától besűrűsödik. Ha az áfonya eleve cukrozott volt, akkor óvatosan édesítsük!

Tálaláskor a hústekercset ferdén felszeleteljük, bevizezett nagy merőkanállal csinos kis halmokba körétesszük a püréket, amiket az egészben hagyott darabokkal díszítünk, a mártásokat külön szószos tálkában kínáljuk hozzá.

Megjegyzés
A <a href=http://www.chefparade.hu/fooldal target=_blank>Chefparade főzőiskola</a> receptje, köszönet érte.

Recept értékelése

Ajánljuk még

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss receptek

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.