- A gluténmentes somlói torta piskótáit egyenként sütjük meg. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és óvatosan beleforgatjuk a száraz hozzávalókat.
- Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, belesimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ugyanígy megsütjük a másik két piskótát is. Fontos a tűpróba, mert minden sütő másképp süt! A piskótákat ezután lehűtjük.
- A sziruphoz a cukrot összekeverjük a vízzel, legalább 5 percig főzzük, majd hozzákeverjük a rumaromát és a citrom reszelt héját.
- A csokiöntethez összekeverjük egy lábosban a cukrot és a kakaót, majd hozzáadjuk a vizet. Forrástól számított 2 percig állandó keverés mellett főzzük, és végül hozzákeverjük a vajat.
- A vaníliás krémhez csomómentesre keverjük a pudingot, a cukrot és a tojássárgákat a tejjel, és felforraljuk, majd alaposan lehűtjük. A vajat habosra keverjük, majd felhabosítjuk a vaníliás krémmel. Végül hozzákeverjük a tejszínt is.
- A piskótákat meglocsoljuk a sziruppal, és megkenjük a tetejüket a csokis öntettel. A vaníliás krémet 3 egyenlő részre osztjuk. Alulra kerül a mandulás piskóta, ezt megkenjük a krém 1/3-ad részével. Erre tesszük a kakaós lapot, a krém újabb harmadát, majd befedjük a sima piskótával, és jöhet a maradék krém.
- A felvert tejszínnel és olvasztott csokoládéval díszítjük. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy jól összeérjenek az ízek.
Tipp: Koháriné Szabó Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes íz-lik blogon.