Az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk a meleg tejben. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, valamint a maradék cukrot és tejet.
Dagasztógépbe tesszük a tésztát, majd pár fordulat után hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a maradék tejet. Jól kidolgozott tésztát készítünk, ami kicsit keményebb a megszokottnál.
Amint a tészta leválik a tál faláról, leállítjuk a gépet, letakarjuk egy konyharuhával, és 3 órán keresztül kelesztjük az üstben a tésztát. Közben a cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd elterítjük egy tálcán.
A megkelt tésztát kissé lisztezett deszkára borítjuk, négyfelé osztjuk, majd ujjnyi széles hengert sodrunk belőle, amit megszakítás nélkül csigavonalban olajozott kürtőskalácssütő nyársra vagy dorongra tekerünk. Párszor végiggörgetjük az asztalon a dorongot, így a tészta teljesen befedi.
A tésztákat lekenjük olajjal, és az apró szemcséjű cukorba forgatjuk. Parázs fölé helyezve, állandó forgatás mellett sütjük, közben olvasztott vajjal kenegetjük. 10-15 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
A dorongot tartsuk függőlegesen, ütögessük a deszkához, és rázzuk le, az elkészült kalácsot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.