- A húsmentes töltött karalábé elkészítéséhez a meghámozzuk, a tetejéből egy keveset levágunk. A közepét kivájjuk és sós vízben félig megfőzzük a maradék forgácsokat is beleértve. Ha megfőtt, tányérra kiszedjük. A főzővizet félretesszük.
- A zsiradékon megdinszteljük a kockára vágott hagymákat.
- Másik serpenyőben megpirítjuk a magokat, majd a hagymára öntjük. 15 evőkanálnyit kimerünk a karalábé főzővizéből, és időnként kavargatva összepároljuk.
- Közben a tojáshoz keverjük a fűszereket, az útifűmaghéjat és a kenyér belsejét. A masszával megtöltjük a karalábékat.
- A megmaradt főzővízbe tesszük a töltött karalábékat a zöldség levágott tetejétvel együtt, majd lefedve, lassú tűzön készre főzzük. Tányérra szedjük.
- A megfőtt karalábé-forgácsot a tejföllel összeturmixoljuk. A töltött karalábékat a szósszal meglocsolva tálaljuk.
Tipp: Ha megmarad a töltelékből, másfajta zöldségeket is megtölthetünk vele, vagy kisebb gombócokat formálva megfőzhetjük a karalábéval.