A málnás ekler fánk elkészítéséhez a vajat a vízzel, a cukorral, a sóval felforraljuk egy lábosban, majd hozzáöntjük a lisztet, és gyors keverés mellett tovább "égetjük" a tésztát a tűzön addig, amíg szép sima lesz és elválik az edény falától.
A meleg tésztát robotgépbe tesszük, és a krémkeverő-lapát fejjel lassan keverni kezdjük, hogy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével öntjük a tésztába, figyelve arra, hogy azonnal el tudjanak keveredni. Fontos, hogy ne süsse meg a tojást a tészta, mert akkor darabos lesz, és kezdhetjük újra. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, miután az előzőt már teljesen belekevertük a tésztéba. Akkor készült el, amikor a keverőlapátról szalagosan folyik le a massza.
Az ekler tésztát habzsákba töltjük, és szélesebb fejű nyomócsővel egyforma, 10-12 cm-es csíkokat nyomunk a tésztából. 190 fokra előmelegített sütőben, 40-45 percig sütjük. (Ha a sütő nem gőzölős, akkor érdemes az aljába forró vizzel töltött edényt is betenni.)
A krémhez a tojást a keményítővel és a cukorral habosra verjük.
A vaníliarúd kikapart magját és a rudat is a tejbe tesszük, és felmelegítjük úgy, hogy ne forrjon. Kivesszük a rudat, és a meleg tejet lassan, folyamatos keverés mellett a tojásra öntjük. Ha jól elkevertük, egy lábosban újra a tűzre tesszük, és addig keverjük, amíg puding állagú krémet nem kapok.
A kardamomot mozsárban apróra törjük, és a cukorral hozzáadjuk a tejszínhez, majd kemény habbá verjük. A kész cukrászkrémet ezzel a habbal lazítjuk.
A mázhoz a málnát átpasszírozzuk egy szitán, hogy ne kerüljön bele mag. Hozzákeverjük a porcukrot, hogy piros, kemény, de jól kenhető mázat kapjunk. Ha túl sűrűnek ítéljük, pici vízzel lazítjuk.
A habcsókokhoz a tojásfehérjét robotgépben elkezdjük felverni, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot. A felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük, ízlés szerint ételfestékkel színezzük. 90 fokon kb. 1 órát sütjük.
Összeállítjuk az eklert: a fánkokat félbe vágjuk, a tetejüket megkenjük a mázzal. Az aljába habzsákkal belenyomjuk a krémet, amit friss málnaszemekkel is megszórhatunk. Öszeillesztjük a fánkokat, majd a tetejüket habcsókkal, friss málnával, mentával díszítjük.
Nézd meg videón, hogyan készül a málnás ekler fánk
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.