- A körömvirágos rizottó elkészítéséhez egy lábasban olajat melegítünk, majd a meghámozott, finomra aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megtisztított, átnyomott fokhagymát, majd rászórjuk a rizst. Alaposan forgassuk össze, hagyjuk a rizsszemeket kifehéredni, majd öntsük fel a borral.
- Nagy lángon, kevergetve főzzük addig, amíg a rizs felszívja az alkoholt. Ekkor sózzuk meg, és öntsük fel egy merőkanál forró vízzel vagy alaplével.
- A hőt mérsékeljük, és a folyadékot merőkanalanként adagolva puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst. Végül belekeverjük a vaj felét, és a reszelt sajtot.
- Közben megtisztítjuk a kacsamelleket, majd éles késsel beirdaljuk a bőrös oldalukat (a húst ne vágjuk át), és bedörzsöljük a sóval.
- Az irdalt felükkel lefelé hideg serpenyőbe tesszük, majd a serpenyőt a hússal együtt felmelegítjük. Kis lángon addig sütjük, amíg kiolvad belőlük a zsír, ez kb. 10 perc. Ezután megfordítjuk, és még 3 percig sütjük.
- Közben a sütőt előmelegtjük 160 fokra. A kisült zsiradékkal kikenjük a sütőtálat, és a bőrös felükkel felfelé beletesszük a kacsamelleket. Kb. 15 percig sütjük, majd tálalás előtt 10 percet pihentetjük, majd felszeleteljük.
- Tálalás előtt a megmaradt vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, és szórjuk bele a szárított körömvirágot. Ízlés szerint sózzuk meg, és kis lángon hagyjuk főni 5-6 percig.
- Tálaljuk a rizottót a körömvirágos vajjal meglocsolva. Helyezzük rá a felszeletelt kacsamellet, díszítsük megmosott, leszárított ehető virágokkal, és szórjuk meg némi aprított snidlinggel.
Tipp: Kacsamell helyett sült szűzérmével is tálalhatod a rizottót.