A vöröshagymát finomra vágjuk, a megtisztított répát, zöldséget, gombát felszeleteljük. A kolbászt kifejtjük a bőréből, összegyúrjuk a tojással, és diónyi gombócokat formálunk belőle.
A hagymát pici olajon megfuttatjuk, rádobjuk a répát, a zöldséget, átkeverjük, felöntjük kb. 2 liter vízzel. Ha felforrt, beletesszük a kolbászgombócokat, a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát, a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott krumplit, és készre főzzük.
A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel, majd a mustárral és a tejföllel. Néhány merőkanálnyi forró levest adunk hozzá, majd a keveréket visszacsurgatjuk a fazékba. Megkóstoljuk, és úgy ízesítsük sóval, borssal (a kolbászhús már önmagában fűszeres!). Néhány perc alatt kiforraljuk, és forrón, puha kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
Tartalmas leves, főleg disznóvágás idején sokszor készítik. A gombócok akkor az ízesített kolbászhúsból készülnek, de készülhet jó minőségű sütőkolbászból is. Többféle verziót ismerek, és kóstoltam. Békéscsaba környékén ahol én is lakom az enyhén csípős, igazi csabai friss kolbászból készítik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.