A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk, majd két réteg törlőpapír közé tesszük, és valami nehéz tárgyat (pl. vízzel teli lábost) teszünk rá, hogy kinyomjuk belőle a vizet. A kesudiót megpirítjuk, megsózzuk, félretesszük. Persze vehetünk eleve sózott, pirított kesudiót is.
Turmixgépben készítsük el az öntetet a majonézből, a tejfölből, a zöld tárkony lecsipkedett leveleiből, a metélőhagymából, a fokhagymából, a szardellapasztából (vagy kapribogyóból), a citrom levéből, egy kiskanál sóból és némi borsból. Csak mixeljük össze, és tegyük félre.
Fél liter sós vizet forraljunk fel egy lábosban, öntsük bele a quinoát, és főzzük puhára 12-15 perc alatt. Ezután vegyük le a tűzhelyről, keverjük össze villával, és tegyük félre még 12-15 percig állni.
Ezalatt a tofuból kimegy a víz. Forgassuk a kockákat sóba és borsba, majd kukoricakeményítőbe, hogy ne legyen nedves a felülete és a fűszer ne ázzon le róla. Kevés olajon, serpenyőben pirítsuk meg a kockákat, állandó forgatás mellett. Ez 6-8 percet vesz igénybe.
Készítsük elő a zöldségeket. A brokkolit szedjük rózsákra. A tarlórépát válasszuk el a szárától. Meghajlítva érezni lehet, hol keményedik meg a szár, ott kell eltörni, és a kemény részt eldobni. A vadkáposztát levelekre szedjük, fel is vághatjuk. Ha nem sikerült volna pont bébi vadkáposztát szerezni (azt még Torontóban sem olyan egyszerű), sima vadkáposzta is megteszi, csak kevesebbet tegyünk hozzá.
A lábasban ismét melegítsünk kb. 1-2 ujjnyi vizet. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a tarlórépát, pároljuk takarékon 4-5 percig, majd szórjuk rá a borsót, és még pároljuk 1-2 percig. Öntsük le a vizet, szűrjük le a zöldségeket.
A quinoát osszuk el négy tányérra. A tetejükre tegyük a felkockázott tofut és a párolt zöldségeket, borsót. Öntsük le a szósszal, és díszítsük vadkáposzta-levelekkel és kesudióval.
Értelemszerűen ez az étel csak frissen fogyasztható. Újramelegítve nem valami szép. Csak olyan alkalomra főzzünk, amikor mindenki biztosan azonnal asztalhoz ül. A szósz viszont hűtőben elég sokáig eltartható, ezért ha nem használtuk fel az összes zöldséget, másnap valószínűleg még főzhetünk egy újabb kört a családnak.
Ezt a receptet Kanadában tanultam. A hozzávalók egy része Magyarországon kevésbé ismert, a sarki zöldségesnél sajnos biztosan nem kapható, de nem is teljesen hozzáférhetetlen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.