A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk (vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej). Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Alaposan kikeverjük, majd a lereszelt citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (ez nekem kb. 30 perc volt).
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. A tetejét meghintjük porcukorral és kockákra vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabaracklekvár vagy egyéb savanykás dzsem illik hozzá.
Megjegyzés
Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.