A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivágjuk, majd megtűzdeljük a szegfűszeggel, és egy alufóliával bélelt tepsire tesszük.A sütőtököt feldaraboljuk, és szintén a tepsire tesszük. Mézet csorgatunk rá, majd előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. Ezután a sült birsalmát és sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a tököt pépesítjük.
A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint fűszerezzük a szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt gyömbérrel és citromhéjjal. Lassú tűzön 30 percig főzzük, végül egy szűrőn átszűrjük.
Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadunk 30 dkg sütőtökpürét és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral vagy édesítőszerrel, vaníliaromával és egy csipet sóval ízesítjük. Hozzáöntjük a bort, majd lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre, és újraforraljuk. Amikor már forrni kezd a leves,folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk (de főzni már nem kell).
A szeletelt mandulát egy serpenyőbe tesszük,és óvatosan kevergetve, néhány pillanat alatt világos zsemleszínűre pirítjuk, majd rögtön eltávolítjuk a serpenyőből. Tálalásnál a kissé lehűtött levest a pirított mandulaforgáccsal megszórva kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.