A lencsét átöblítjük és leszűrjük, majd egy lábosba tesszük 1 liter forró vízzel, és nagy lángon felforraljuk. Ezután takaréklángra állítjuk, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben háztartási robotgépben apróra vágjuk a hagymát és a durvára vágott céklát. Ezt is félretesszük.
A lencsét egy nagy tálba öntjük, és hozzáadjuk a céklás masszát. Alaposan összekeverjük őket. A fokhagymát egy kis tálba tesszük, és hozzáadjuk a szójaszószt, a petrezselymet, a szétzúzott csilit és a paprikát. Sóval és borssal fűszerezzük, majd miután alaposan összedolgoztuk, belekeverjük a lencsés masszába. Ha van időnk, hűtőszekrénybe tesszük 1 órara.
4 részre osztjuk a masszát, majd mindegyiket húspogácsa alakúra formáljuk. Az olajat közepesen nagy lángon felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben. A pogácsákat 5-6 perc alatt kisütüjük az olajban, úgy, hogy mindkét oldaluk világos aranybarna legyen. Teljes kiőrlesű zsemlével, salatávál, paradicsommartással (relish) és savanyúsággal tálaljuk.
A céklás masszának elég szilárd állagúnak kell lennie ahhoz, hogy formatartó legyen, anélkül, hogy túlságosan száraz lenne, ez pedig a céklalé mennyiségétől függ. Ha túlságosan lágy, adjunk még hozzá lisztet, de egyszerre csak 1 teáskanálnyit. Ha viszont túl száraz, öntsünk még hozzá kókusztejet, egyszerre ebből is csak 1 teáskanálnyit.
Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.