Az avokádós-málnás pisztácia mousse torta elkészítéséhez először megsütjük a piskótalapot. Ehhez egy keverőtálba beletesszük a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, az olajat, a pisztácia pasztát és a zöld ételfestéket, majd összekeverjük egy habverővel.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásfehérjét habbá verjük. A pisztáciás egyveleghez adjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojásfehérjét.
A tésztát egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és 180-200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, majd félretesszük hűlni.
A málnát pürésítjük, majd átpasszírozzuk, hogy a maguk ne kerüljenek bele. A málnapürét felforraljuk a cukorral és a kukoricakeményítővel. Amikor felforrt és besűrűsödött, levesszük a tűzről. A zselatint 25 g hideg vízbe áztatjuk, majd ha megduzzadt, a málnakrémhez adjuk. Ezt egy 20-cm-es szilikonformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.
A pürésített avokádót felforraljuk a sűrített tejjel, a tejszínnel és a kukoricakeményítővel. Amikor felforrt és besűrűsödött, levesszük a tűzről. A zselatint 25 g hideg vízbe áztatjuk, majd ha megduzzadt, az avokádókrémhez adjuk. Ezt a krémet is egy 20-cm-es szilikonformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.
A következő lépés a mousse elkészítése. A tejet felforraljuk, egy keverőtálba elkeverjük a tojássárgáját, a pisztácia pasztát és a cukrot, majd erre a keverékre ráöntjük a felforralt tejet. Elkeverjük és visszaöntjük a forraló edénybe. Felforraljuk, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a 75 g hideg vízben megduzzasztott zselatint.
A habtejszínt nem túl keményre felverjük A pisztáciás keveréket elkeverjük a tejszínben. Előveszünk egy 28 cm-es tortakarikát, az aljára nincs szükség, a helyére frissentartó fóliát teszünk feszesen, (ha a karikát kívül kicsit bevizezzük, akkor könnyen odatapad) mindenhol jól zárjon! Körbe kibéleljük waxpapírral, így szép sima lesz, és könnyebben ki tudjuk venni a formából.
A mousse 1/3-át beleöntjük, rátesszük az avokádóbetétet, és kicsit belenyomjuk. Aztán jön a mousse újabb 1/3 része, és rátesszük a málnabetétet. Végül befedjük a maradék mousse-szal, erre rakjuk a piskótát, és ezt is kicsit belenyomkodjuk. Ezután mehet a fagyasztóba 6-8 órára.
A glazúrhoz egy edénybe rakjuk a glükóz szirupot, a cukrot és a vizet és felforraljuk. Miközben melegszik, egy magasabb mérőpohárba beletesszük a fehér csokit, a sűrített tejet, a 75 g hideg vízben megduzzasztott zselatint és a málna aromát. A felforralt cukros keverékbe fehér ételfestéket teszünk, majd ráöntjük a mérőpohárban lévő alapanyagokra.
Pár percig hagyjuk állni, majd botmixerrel egyneműsítjük. Ételfestékkel színezhetjük. A mousse-t kivesszük a fagyasztóból. Eltávolítjuk a tortakarikát, waxpapírt és a fóliát. A peremét vizes kézzel végighúzzuk párszor, mert ha túl éles a pereme, nem áll meg rajta a glazúr. Ezután a tortát leöntjük a glazúrral.
A glazúr meleg legyen, de ne forró, mert megolvasztja a mousse-t. Ízlés szerint díszítjük.É n fehércsokiforgáccsal, liofilizált és friss málnával díszítettem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.