Egy lábasba öntjük a barna cukrot, alacsony hőmérsékleten olvasztani kezdjük, karamellizáljuk.
Ha felolvadt és aranybarna színű lett, óvatosan felöntjük a borral, ügyelve, hogy a gőz ne égesse meg a kezünket. A cukor újra összeáll, ez ilyenkor természetes, pár perc után feloldódik.
Ha feloldódott, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük sóval, borssal, majd következnek a fűszerek: a füstölt paprika, a pirospaprika, a fahéj, a fokhagymapor. Ízesítjük továbbá a mustárral, a szójaszósszal, a Worcestershire-szósszal, végül felöntjük a narancslével, és az egészet alaposan összekeverjük. Legvégül a ketchupot is hozzáadjuk, ezt is elkeverjük.
Közepes lángon kevergetve nagyjából 20-25 perc alatt felére redukáljuk, sűrűre főzzük.
Nézd meg videón, hogyan készül a barbecue-szósz!
Megjegyzés
Az elkészült édes-savanyú-fűszeres szósz (3 dl) jól záródó üvegben hónapokig eláll.
Használhatjuk barbeque-húsok pácolásához, vagy mártogatósnak, de köretek mellé, kiegészítő mártásként is kiváló.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.