A gombát és a zöldhagymát felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk. Ezeket pár percig a margarinon megdinszteljük egy serpenyőben. Közben fűszerezzük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.
Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a margarint, hozzáöntjük az olívaolajat, rászórjuk a szeletelt zabot, majd miután megsóztuk, 1-2 percig pirítjuk.
Merőkanalanként hozzáadjuk az alaplevet, majd a bort, és fedő alatt kb. 15 percig pároljuk. Közben időnként megkeverjük, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot. Ízlés szerint fűszerezzük.
Az utolsó adag alaplét ne főzzük el teljesen róla, figyeljünk, hogy a zab belseje ép és roppanós maradjon, és ne száradjon ki.
Hozzákeverjük a gombás alapot, és már tálalhatjuk is.
Megjegyzés
Rizottórajongók figyelmébe szeretnénk ajánlani ezt a rizst helyettesítő, garantáltan gluténmentes, szeletelt zabbal készült alternatívát. Mi most vegán, gombás változatban készítettük el, de természetesen ízlés szerint alakítható, akik pedig fogyasztanak sajtot, szórják meg a tetejét gazdagon reszelt parmezánnal, sőt ne sajnálják ezt a zabottóalapból sem. Ennek az ételnek az elkészítése kb. 30 percet vesz igénybe, így tökéletes vacsora is lehet a rohanó hétköznapokon. A bor helyett természetesen alaplét is használhatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.