Az élesztőt langyos tejben 5 dkg liszttel felfuttatjuk. A maradék lisztet is langyos helyre tesszük egy keverőtálba, a közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a vajat, a felfutott élesztős tejet, a cukrot, egy csipet sót, a tojást és a reszelt citromhéjat. Homogén masszát dagasztunk belőle, majd meleg helyen kelni hagyjuk kb. 30-35 percig.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, a közepébe szilvalekvárt teszünk, óvatosan gombóc formát készítünk belőle. Lisztezett deszkára tesszük, letakarjuk, és további 20 percig pihentetjük.
Közben nagyobb edényt félig töltünk vízzel, és felforraljuk.Szűrőt vagy rácsot teszünk bele úgy, hogy a víz ne, csak a gőz érje. Beletesszük egymás mellé a megkelt gombócokat. Lefedjük, és kb. 20 percig gőzöljük. Ha gőzölésre nincs lehetőség, a gombócokat enyhén sós vízben is kifőzhetjük, az ízét nem befolyásolja.
Mikor elkészült, meglocsoljuk pici olvasztott vajjal, meghintjük mákkal, és vaníliaszósszal tálaljuk a gombócokat.
Megjegyzés
Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Kovács Andrea
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.