A 70 százalékos hidratáltságú kovászt – ami 20 százalékban teljes kiőrlésű búzalisztből, a másik része pedig finomlisztből áll – a vizes zsemle készítése előtt 10 órával megetetjük.
A kovászt, a vizet, a joghurtot és a liszteket dagasztó gép segítségével jó alaposan összekeverjük, majd 30 percet lefedve állni hagyjuk egy kiolajozott tálban.
A 30 perc elteltével beledagasztjuk a sót és a 0,2-0,5 dl vizet, majd 30 percet lefedve ismét pihentetjük.
Utána meghajtogatjuk, majd 1 órát újra megpihentetjük. Ismét meghajtogatjuk, majd szintén 1 órát pihentetjük. A megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk ki.
A felgömbölyített tésztákat minimum 2 órát kelesztjük letakarva, a pulton.
Vaslappal (vagy ennek hiányában tepsivel) együtt felmelegítjük a sütőt 240 fokra, bevágjuk a zsemlék tetejét és gőzös sütőben 22 perc alatt készre sütjük.
Nézd meg a kovászos vizes zsemle elkészítését videón is
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.