Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk, a mazsolát kevés vízbe áztatjuk.
A tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos, vajas tejhez öntjük.
Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával, és jól összeforgatjuk.
Egy 28 centiméteres, kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A madártejes krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét, és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!
Megjegyzés
Mákrajongóknak kötelező elkészíteni! Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Még egy jó tanács: ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.