- A tarte au flan (francia tejes pite) tésztájához a lisztet és a vajat összemorzsoljuk, a jéghideg vizet kanalanként hozzákeverjük – annyit, hogy összeálljon a tészta egyetlen gömbbé. Folpakba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez egy lábasban felforraljuk a tejet. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a liszttel és a cukorral. A tojásos keveréket lassan belecsorgatjuk a tejbe, miközben habverővel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és félretesszük hűlni.
- A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy épp beleférjen egy 25 cm átmérőjű piteformába, azután beleegyengetjük, majd 180 fokos sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mindmegette tipp: A tejes pite alapreceptjét ízlésünk szerint meggyel, reszelt almával, dióval is gazdagíthatjuk.