A töltött káposztához először megmossuk a hajdinát, hozzáadjuk a darált húst, a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, az ízlés szerinti mennyiségű borsikafüvet, a pirospaprikát, és alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt a massza, gombócokat gyúrunk belőle.
A fejes savanyú káposzta leveleit lefejtjük, és a gombócokat a káposztalevelekbe göngyöljük.
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és egy magas falú tepsi aljára halmozzuk, a füstölt kolbásszal együtt. Erre rakjuk a töltelékeket, majd savanyú apró káposztával betakarjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére pirospaprikát szórunk. Rátesszük a tepsi fedelét - ha nincs, alufóliával letakarjuk -, és előmelegített sütőben, kb. 160 fokon, másfél óra alatt készre főzzük. Érdemes egyszer-kétszer ránézni, mert elképzelhető, hogy a vizet pótolni kell. Tejföllel tálaljuk.
Megjegyzés
Szeretjük a töltött káposztát, de több szempontot is figyelembe kellett vennem: párom gluténmentes diétán van, így a gersli szóba sem jöhet, a nagy fiam, CH-szegény diétán van, így a rizs sem jöhet szóba. Így a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó hajdinára esett a választásom. A bosrot nem igazán szereti a gyomrom, helyette borsikafüvet használtam. Végül a sütőben sütés, hely, és időtakarékos. Ha nem ragaszkodunk tálalásnál a tejfölhöz: tej-, tojás-, szója-, gluténmentes ételt kapunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.