A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, majd lejjebb vesszük a hőfokot, belekeverjük a búzadarát, és további kb. 2 percig főzzük.
Utána elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ezt is belekeverjük a mákos masszába, majd az egészet hagyjuk kihűlni.
Egy kézi mixer segítségével a tésztához keverjük a puha vajat (fontos hogy a vaj puha legyen, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - nyújtás közben kicsit berepedezhet a tészta széle, de ez nem baj, mert egy omlós tésztát készítünk) és a túrót. Krémesre keverjük, majd hozzáadagoljuk a porcukorral, sóval, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet.
Kézzel összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalapra nyújtunk ki. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket (a széleinél kb 1 cm-t hagyjunk szabadon). Feltekerjük a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, a tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével, fogvájóval alaposan megszurkáljuk, egészen az aljáig a tetejét és az oldalát is. 170 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Felszeletelve kínáljuk.
Megjegyzés
Azok számára ajánlom, akiknek az ünnep előtt kevés idejük van a sütésre. Mivel egyszerű elkészíteni, a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. Ez a mennyiség 2 db rúdhoz elegendő, tehát felezzük a mennyiségeket, ha 1 rudat szeretnénk készíteni. Az elkészítés napján is finom, de szerintem másnap még sokkal finomabb, ha hűvös helyen pihentetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.