Előkészítjük az alapanyagokat, a gombát egyenként nedves papírtörlővel áttöröljük, majd a tönkvégeket levágjuk, a gombagallért kis késsel kivágjuk.
A megtisztított gombát 3-4 milliméteres szeletekre vágjuk. A póréhagymát elfelezzük, az esetleges száradt végét levágjuk, a zöld részét hosszában bevágjuk és leveleire bontjuk, a leveleket egyenként átmossuk, majd újra egymásba tesszük őket, és vékonyra karikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A lazacfilét átnézzük, az esetleges szálkákat halcsipesszel eltávolítjuk.
Egy serpenyőben közepesnél magasabb hőmérsékleten kevés olívaolajat hevítünk, erre rakjuk a gombát, és 6-8 perc alatt ízesítők nélkül, időnként kevergetve hagyjuk megpirulni. Ha a gomba kissé összeesett és színt kapott, hozzáadjuk a póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, kevergetve tovább pirítjuk-pároljuk. Ha a hagyma is kissé puhult már, hozzáöntjük a fehérbort, az alkoholt elforraljuk. Hozzáadunk egy darabka vajat, ha elolvadt, hozzáadjuk a szeletelt fokhagymát, kevergetjük, majd 1-2 perc elteltével hozzáadjuk a spenótot, pár perc alatt megfonnyasztjuk. Az elkészült töltelékalapot levesszük a tűzről, és félretesszük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzákanalazzuk a krémsajtot és a reszelt parmezánt.
A leveles tésztát kivesszük a hűtőszekrényből, hagyjuk kicsit melegedni, addig előkészítjük a halat. A lazacfilékről minden nedvességet letörlünk papírtörlővel, sózzuk, borsozzuk a szeletek minden oldalát.
Már csak az összeállítás van hátra, a leveles tésztát kiterítjük a sütőpapírral együtt, majd keresztben elfelezzük ollóval, így a papírt is könnyebben tudjuk elvágni. A tésztára kanalazzuk a tölteléket, és a tészta széleit 1-2 centiméterrel kihagyva egyenletesen eloszlatjuk. A töltelék felénk eső részére helyezzük a lazacot, és feltekerjük a tésztával együtt. A batyu végeit enyhén összenyomjuk, és aláhajtjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, egy tálkában felkeverjük a tojássárgáját, ezzel lekenjük a kész batyukat, végül egy késsel a tészta tetejét becsíkozzuk, hogy a sütésnél a réseken távozzon a gőz, így nem lesz nedves a tészta. Sütőpapírral együtt sütőtálcára helyezzük a töltött tésztákat, és 25 percig sütjük.
Az elkészült Wellingtont pár percig pihentetjük, majd ezután tálaljuk.
Nézd meg videón is, hogyan készül a wellington-lazac:
Megjegyzés
Elegáns ünnepi fogás, de egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ha odafigyelünk. Ha tovább szeretnénk fokozni az élvezetet, készíthetünk mellé burgonyapürét és egy könnyű zöldsalátát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.