A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát kicsi hasábokra daraboljuk, a megmosott zöldhagymát ujjnyi vastagon felszeleteljük.
Az előkészített zöldségeket fazékba szórjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ötujjnyival ellepje, majd ha felforrt, sóval, borssal, a sáfrányos szeklicével, az aprított petrezselyemmel ízesítjük, és kb. 15 perc alatt félpuhára főzzük.
Közben a fásgaluskához a kétszer ledarált csirkemellfilét a vízbe áztatott, kicsavart, villával összetört zsemlével, a tojássárgával, az olívaolajjal összekeverjük, majd sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, az aprított snidlinggel ízesítjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy könnyen keverhető, de ne lágy masszát kapjunk, 10 percet pihentetjük.
A félig főtt levesbe kiskanállal beleszaggatjuk az előkészített galuskatésztát. Közepes tűzön 20-25 perc alatt készre főzzük, majd forrón tálaljuk.
A zöldséghasábok mérete azért fontos, hogy megegyezzen a zöldbab méretével, hogy a levesben egyszerre puhuljanak meg és esztétikus legyen. A fásgaluskát, amikor a levesbe szaggatjuk, az egyik kezünket és a kanalat is vizezzük meg, így nem ragad hozzá a húsmassza.
Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.