Az aranyló húsleves elkészítéséhez a megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmossuk, majd nagy, kb. 7 literes fazékba tesszük. Felengedjük 3-3,5 liter hideg vízzel, megsózzuk, és beleengedjük a teatojást, amelybe előzőleg beletettük a borsszemeket. Lassan felforraljuk, takarékra vesszük a hőfokot, és a keletkezett habját egy kis fémszűrővel leszedjük.
Amíg fő a leves, a zöldségeket megtisztítjuk. A sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre vágjuk, a kelkáposztát egészben hagyjuk, a vöröshagymának csak a külső barna héját vesszük le és behasítjuk, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve tesszük a levesbe. Gyöngyöző, nagyon lassú forralással főzzük kb. 3,5-4 órán át. Amikor már majdnem kész, csipetnyi cukorral ízesítjük.
Levesszük a tűzről az edényt, kicsit pihentetjük a levest. Közben a karalábét, a zellert, a kelkáposztát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítjuk belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegethetjük.
Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűrjük a levest. A visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal áttesszük, a marha és a sertéshúst a csontról leszedjük, csont nélkül tesszük a leveshez.
A levestésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatjuk.
Tálalásnál a tányérokba helyezünk a főtt tésztából, húsdarabokat, zöldséget teszünk bele és rámerjük a forró levest. További őrölt borsot és csípős paprikát kínálunk hozzá.
Megjegyzés
A levesbe főzhetünk egy szem burgonyát is, én nem szoktam belefőzni, mert homályos lesz a leves a keményítőtől.
Kicsit macerás, de nagyon finom leves készül a kevert húsból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.