A megtisztított sárgarépát és zellert, valamint hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk, a póréhagymát vékonyan felszeleteljük. A szárított paradicsomot apró kockákra vágjuk, a leöblített és lerázott friss zöldfűszerek lecsipkedett levélkéit finomra aprítjuk.
A lábosban felhevített olívaolajon a sárgarépát és a zellert közepes tűzön megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymákat a póréval együtt és üvegesre pároljuk, majd a cukorral megszórva karamellizáljuk. Ezután felöntjük a vörösborral, és sűrűre beforraljuk.
Hozzákeverjük a hámozott paradicsomot és a pürét, felöntjük az alaplével, majd babérlevéllel, valamint sóval, borssal, csilipehellyel fűszerezzük, és egyet forralunk rajta.
Végül hozzáadjuk az aprított fűszernövényeket a lencsével együtt, és 15-20 percig főzzük, amíg a lencse haraphatóra puhul.
Közben a tésztát forrásban levő sós vízben kifőzzük a csomagolásán olvasható utasítás szerint, majd leszűrjük, és a főzővizet felfogjuk. A parmezánt finomra reszeljük. A lencsés bolognai szószt 2 dl főzővízzel hígítjuk, és szükség szerint utánaízesítjük. Végül a kitálalt tésztára merjük, és megszórjuk a finomra reszelt parmezánnal.
Megjegyzés
Tetszés szerint friss fűszernövényekkel, pl. bazsalikomlevéllel díszítheted.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.