- A meghámozott, finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük az olajon.
- Rászórjuk a rizst, és kevergetve pirítjuk kb 1-2 percig. Felöntjük a borral, és nagy lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg az összes alkohol elpárolog.
- Megsózzuk, hozzáadunk 1 merőkanál alaplevet, és kis lángon, kevergetve készre főzzük kb. 25 perc alatt. Közben, ha a rizs magába szívta az alaplevet, pótoljuk azt. Akkor van készen, ha a rizs krémes állagúvá válik.
- Közben a megtisztított borsót puhára főzzük sós vízben. Ha kész, leszűrjük és félreteszünk belőle belőle 15 dkg-ot, a többit pedig pürésítjük kb. 1dl alaplével.
- A rizottóba forgatjuk a borsópürét, a félretett borsószemeket, a puha vajat és a parmezánt, végül egy kevés citromlével ízesítjük.
6. A tarját felkockázzuk, és megpirítjuk a maradék olívaolajon. Ezzel és egy kevés parmezánnal megszórva tálaljuk a rizottót.