A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, lassú tűzön kiolvasztjuk a zsírját, majd megpirítjuk. Közben a tésztát megfőzzük, majd összemelegítjük a szalonnával.
A tojásokat felverjük, majd elkeverjük benne a reszelt sajtot, valamint a borsot.
A szalonnás tésztát lehúzzuk a tűzről, és úgy forgatjuk össze a tojásos keverékkel, hogy ne süljön rá (mint a tojásos nokedlinél), csak éppen kicsit szószosra sűrűsödjön. (A spagetti főzőlevével még szükség és ízlés szerint hígítható a mártás állaga.)
A tészát tányérokra szedjük, és ízlés szerinti sajttal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés
Igyekszem - a helyi lehetőségekhez és a pénztárcámhoz képest - leginkább ragaszkodni az autentikus ízekhez és előállítási módokhoz.
Akinek a pénztárcája megengedi, és be is tudja szerezni, az pecorino sajtot és pancettát használjon a hagyományosabb íz eléréséhez. Hazai viszonylatban a bacon is jó lehetőség, de húsos füstölt szalonna kategóriában nálam a kolozsvári a befutó.
Só pedig nem is kell, illetve csak csínján a szalonna ízének függvényében.
Fokhagymát és friss fűszernövényeket is adhatunk hozzá, de az nem az eredeti recept része. Kérdés, hogy melyik az igazi recept, de minden bizonnyal Olaszhonban is tájegységenként változó, mint pl. nálunk a halászlé készítése.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.