Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
A legfinomabb somlói galuska recept
recept
Bonyolult
Glutént tartalmazó gabonafélékTojásTejDiófélék

A legfinomabb somlói galuska

150 perc
4 adag
Megfizethető
2024. 04. 26.
Frissítve: 2024. 10. 15.
Tápérték(1 adag)
864 kcal Energia
8.3 g Zsír
60 g Szénhidrát
4.4 g Fehérje

Elkészítés

  1. Először a krémeket készítjük el, hogy legyen idejük kihűlni.
  2. A diós krémhez a lapzselatinokat beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi
  3. A tejszínt laza habbá verjük. (Már van állaga, de még folyik.)
  4. A fehér csokit apróra vágjuk, és mikróban megolvasztjuk.
  5. A tojásokat a cukorral vízgőz felett kézi habverővel folyamatosan keverve 60 fokosra melegítjük. Levesszük a gőzről, és hozzáadjuk az alaposan kicsavart zselatinlapokat és az olvadt fehér csokit. Kevergetjük, míg kb. 30 fokosra hűl.
  6. Belekeverjük a darált diót és óvatosan a felvert tejszínt is.
  7. A kész krémet egy lapos tepsibe vagy tálcára öntjük, és hűtőbe tesszük.
  8. A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  9. A mazsolát beáztatjuk a rummal elkevert narancslébe.
  10. A vaníliakrémhez a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magjait a vaníliahüvellyel együtt forrásig melegítjük egy nyeles lábasban.
  11. A tojássárgájákat a cukorral és keményítővel simára keverjük.
  12. Ha a tejes tejszín felforrt, kivesszük a vaníliahüvelyt. Egy evőkanálnyit a keményítős-cukros tojáshoz adunk, és simára keverjük. Újabb két-három evőkanálnyi forró tejjel tovább keverjük a tojásos masszát. (Hőkiegyenlítés.) Végül az összes tojásos keveréket a maradék forró tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük. Legalább 2-3 percig főzzük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen keményítőízű a krémünk.
  13. Az edényt levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl a krém. Ekkor belekeverjük a narancslevet, és folpakkal lefedve teljesen kihűtjük.
  14. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.
  15. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy 20 × 25 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  16. Elkészítjük a piskótákat. A sima piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, rászitáljuk a tojáshabra, és óvatosan összeforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk a piskótalapot, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, amit visszateszünk a tepsibe.
  17. A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal, majd rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a tésztát is a sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, megfordítjuk, a papírt lehúzzuk, visszatesszük a tepsibe.
  18. A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet, a sót, a kakaóport és a reszelt narancshéjat elkeverjük. Rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt.
  19. Elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez a kakaóport egy kis nyeles lábasba öntjük, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és lassú tűzön 60 fokosra melegítjük. Folpakkal lefedjük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  20. A kihűlt diós krémet habverővel fellazítjuk, és egy sima csöves habzsákba töltjük. A vaníliás krémet is átkeverjük.
  21. A rétegezéshez használhatunk egy szép üvegtálat vagy magas falú tepsit.
  22. Alulra tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rumos-narancsos mazsola harmadával, majd rákenjük a vaníliás krém felét. Megszórjuk a pirított dió harmadával.
  23. Következik a diós piskóta, narancsos-rumos mazsola, a vaníliakrém másik fele és egy adag pirított dió.
  24. Erre jön a kakaós piskóta, és a maradék rumos-narancsos mazsola. A diós krémből kis krémcseppecskéket nyomunk a tetejére, és megszórjuk a maradék dióval. Az egészet lefóliázzuk, és legalább 4-5 órára, de még jobb ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  25. Tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk a desszertes tányérokra.
  26. A tejszínt kemény habbá verjük, és ebből is teszünk a somlói galuskákra, majd meglocsoljuk a csokiöntettel.

Nézd meg videón, hogyan készül a legfinomabb somlói galuska!

 

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Túrós pite
Recept
Rafinált

Túrós pite

50 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.05.

Klasszikus stíriai metélt
Recept
Egyszerű

Klasszikus stíriai metélt

0 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.18.

Marlenka
Recept
Mester

Marlenka

210 perc
|
12 adag
|
Költséges
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.16.

Puncstorta
Recept
Mester

Puncstorta

65 perc
|
6 adag
|
Költséges
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.18.

Céklás csokitorta mascarponehabbal
Recept
Egyszerű

Céklás csokitorta mascarponehabbal

105 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.09.

Füstös pogácsa
Recept
Bonyolult

Füstös pogácsa

195 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.08.19.

Klasszikus lúdlábtorta
Recept
Bonyolult

Klasszikus lúdlábtorta

55 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.08.04.

Hasonló receptek

Túrós pite  recept
Recept
Rafinált

Túrós pite

50 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.05.

Klasszikus stíriai metélt  recept
Recept
Egyszerű

Klasszikus stíriai metélt

0 perc
|
6 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.01.18.

Marlenka  recept
Recept
Mester

Marlenka

210 perc
|
12 adag
|
Költséges
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.12.16.

Puncstorta  recept
Recept
Mester

Puncstorta

65 perc
|
6 adag
|
Költséges
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.18.

Céklás csokitorta mascarponehabbal recept
Recept
Egyszerű

Céklás csokitorta mascarponehabbal

105 perc
|
8 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.09.09.

Füstös pogácsa recept
Recept
Bonyolult

Füstös pogácsa

195 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2024.08.19.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Illatos-omlós csirke recept
Recept
Egyszerű

Illatos-omlós csirke

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

|

2025.02.07.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.