Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb somlói galuska recept
recept
Bonyolult
Glutént tartalmazó gabonafélékTojásTejDiófélék

A legfinomabb somlói galuska

150 perc
4 adag
Megfizethető
2024. 04. 26.
Tápérték(1 adag)
864 kcal Energia
8.3 g Zsír
60 g Szénhidrát
4.4 g Fehérje

Elkészítés

  1. Először a krémeket készítjük el, hogy legyen idejük kihűlni.
  2. A diós krémhez a lapzselatinokat beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi teljesen ellepi
  3. A tejszínt laza habbá verjük. (Már van állaga, de még folyik.)
  4. A fehér csokit apróra vágjuk, és mikróban megolvasztjuk.
  5. A tojásokat a cukorral vízgőz felett kézi habverővel folyamatosan keverve 60 fokosra melegítjük. Levesszük a gőzről, és hozzáadjuk az alaposan kicsavart zselatinlapokat és az olvadt fehér csokit. Kevergetjük, míg kb. 30 fokosra hűl.
  6. Belekeverjük a darált diót és óvatosan a felvert tejszínt is.
  7. A kész krémet egy lapos tepsibe vagy tálcára öntjük, és hűtőbe tesszük.
  8. A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
  9. A mazsolát beáztatjuk a rummal elkevert narancslébe.
  10. A vaníliakrémhez a tejet, a tejszínt és a vaníliarúd kikapart magjait a vaníliahüvellyel együtt forrásig melegítjük egy nyeles lábasban.
  11. A tojássárgájákat a cukorral és keményítővel simára keverjük.
  12. Ha a tejes tejszín felforrt, kivesszük a vaníliahüvelyt. Egy evőkanálnyit a keményítős-cukros tojáshoz adunk, és simára keverjük. Újabb két-három evőkanálnyi forró tejjel tovább keverjük a tojásos masszát. (Hőkiegyenlítés.) Végül az összes tojásos keveréket a maradék forró tejhez adjuk, és sűrű krémmé főzzük. Legalább 2-3 percig főzzük folyamatos keverés közben, hogy ne legyen keményítőízű a krémünk.
  13. Az edényt levesszük a tűzről, és megvárjuk, míg szoba-hőmérsékletűre hűl a krém. Ekkor belekeverjük a narancslevet, és folpakkal lefedve teljesen kihűtjük.
  14. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.
  15. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és egy 20 × 25 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  16. Elkészítjük a piskótákat. A sima piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, rászitáljuk a tojáshabra, és óvatosan összeforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk a piskótalapot, és lehúzzuk róla a sütőpapírt, amit visszateszünk a tepsibe.
  17. A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a darált dióval és a reszelt citromhéjjal, majd rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. Ezt a tésztát is a sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, megfordítjuk, a papírt lehúzzuk, visszatesszük a tepsibe.
  18. A kakaós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével tejfölsűrűségű habbá verjük. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd óvatosan a fehérjehabhoz forgatjuk. A lisztet, a sót, a kakaóport és a reszelt narancshéjat elkeverjük. Rászitáljuk a tojásos masszára, és óvatosan beleforgatjuk. A sütőpapíros tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk, és lehúzzuk a sütőpapírt.
  19. Elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez a kakaóport egy kis nyeles lábasba öntjük, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és lassú tűzön 60 fokosra melegítjük. Folpakkal lefedjük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
  20. A kihűlt diós krémet habverővel fellazítjuk, és egy sima csöves habzsákba töltjük. A vaníliás krémet is átkeverjük.
  21. A rétegezéshez használhatunk egy szép üvegtálat vagy magas falú tepsit.
  22. Alulra tesszük a sima piskótát, meglocsoljuk a rumos-narancsos mazsola harmadával, majd rákenjük a vaníliás krém felét. Megszórjuk a pirított dió harmadával.
  23. Következik a diós piskóta, narancsos-rumos mazsola, a vaníliakrém másik fele és egy adag pirított dió.
  24. Erre jön a kakaós piskóta, és a maradék rumos-narancsos mazsola. A diós krémből kis krémcseppecskéket nyomunk a tetejére, és megszórjuk a maradék dióval. Az egészet lefóliázzuk, és legalább 4-5 órára, de még jobb ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  25. Tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk a desszertes tányérokra.
  26. A tejszínt kemény habbá verjük, és ebből is teszünk a somlói galuskákra, majd meglocsoljuk a csokiöntettel.

Nézd meg videón, hogyan készül a legfinomabb somlói galuska!

 

Recept értékelése

Ajánljuk még

Fejtett bableves
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Paradicsomos krumpli kolbásszal
Recept
Egyszerű

Paradicsomos krumpli kolbásszal

60 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hasonló receptek

Kókuszos panna cotta görögdinnyével recept
Recept
Egyszerű

Kókuszos panna cotta görögdinnyével

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Házi franciakrémes recept
Recept
Rafinált

Házi franciakrémes

120 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kígyórétes meggyes töltelékkel recept
Recept
Egyszerű

Kígyórétes meggyes töltelékkel

90 perc
|
5 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Kozáksapka recept
Recept
Egyszerű

Kozáksapka

60 perc
|
23 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Battenberg-szelet recept
Recept
Rafinált

Battenberg-szelet

65 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hatlapos sütemény recept
Recept
Mester

Hatlapos sütemény

120 perc
|
12 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Friss receptek

Fejtett bableves recept
Recept
Bonyolult

Fejtett bableves

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Mákos nudli szilvalekvárral recept
Recept
Egyszerű

Mákos nudli szilvalekvárral

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Recept
Bonyolult

Töltött paprika, ahogy Gáspár Bea készíti

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Húsleves cérnametélttel  recept
Recept
Egyszerű

Húsleves cérnametélttel

135 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös pite meringgel recept
Recept
Rafinált

Sütőtökös pite meringgel

120 perc
|
12 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Recept
Egyszerű

Birsalmakompót tartósítószer-mentesen

60 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sültcékla-saláta recept
Recept
Egyszerű

Sültcékla-saláta

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Pataki Nóra szerző profilképe

Pataki Nóra

Klasszikus kuglóf recept
Recept
Mester

Klasszikus kuglóf

90 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Ecetes céklasaláta recept
Recept
Egyszerű

Ecetes céklasaláta

55 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Csokiba mártott alma recept
Recept
Egyszerű

Csokiba mártott alma

10 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zsemlegombóc recept
Recept
Egyszerű

Zsemlegombóc

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával recept
Recept
Egyszerű

Borjúpaprikás juhtúrós csuszával

120 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.