A kovász hozzávalóit homogénre keverjük, lefedjük, és langyos helyen kb. 1 órát állni hagyjuk. Félidőben villával átkeverjük.
A liszteket tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe fészket készítünk, ide öntjük a kovászt és az ecetes vizet. Belülről kifelé irányuló mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát és alaposan kidagasztjuk. A tészta elég lágy, a fánktésztánál alig sűrűbb, így érdemes fakanállal dolgozni. Ha már elválik az edény falától, letakarjuk, és 1,5 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk, 6 részre osztjuk és megformázzuk. Ha megvan, éles késsel 2-3 helyen keresztben ferdén bemetsszük, lekenjük vízzel, és sütőpapíros tepsin még 15-20 percig pihentetjük.
Közben a sütőt bekapcsoljuk, és előmelegítjük a legmagasabb fokozatra, így sütjük 7-10 percig (attól függ, mekkora ez a hőmérséklet. Nekem 275 fok, úgy 8-9 perc is elég), majd 180 fokra mérsékelve a hőmérsékletet 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük, és már ehetjük is!
Megjegyzés
A rozsliszt helyettesíthető akár sima liszttel is, de bármilyen más teljes kiőrlésű vagy Graham-liszttel is. Viszont a rozsliszt arányát sokkal nem növelném meg, mert akkor már teljesen más jellegű, sokkal tömörebb kenyeret kapunk, ami messze áll a bagettől.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.