A kölest, a tejet és a vizet feltesszük közepes lángon főni. Kb. 5 perc múlva beletesszük a zabpelyhet, majd a nyírfacukrot (nem kell folyamatosan keverni, de azért nem lehet messze menni a tűzhelytől).
Amikor már elérte a tejbegríz-állagot, félrehúzzuk, és lefedve 10 percig pihentetjük. Levesszük a fedőt, és hűlni hagyjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgákat, és tovább verjük egy rövid ideig. Ezután a sütőport és a tojást óvatosan belekeverjük a zabos masszába.
Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsibe tesszük, és 10-14 percig sütjük 150 fokon, majd újabb 20 percig 180 fokon. Amikor a teteje pirulni kezd, tűpróbával ellenőrizzük.
Megjegyzés
1 bögre kb. 2,5 dl
Nagyon finom lekvárral, de magában is. Nehéz abbahagyni, tényleg. Legjobb frissen, melegen, de másnap is remek csemege!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.