Az aszalt szilvát negyedekre vágjuk és rumba áztatjuk. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk,majd durvára vágjuk.
A kölest alaposan átöblítjük, majd egy kis vízzel elkezdjük főzni és közben folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a vaníliát és a cukor felét. Akkor jó, ha a köles szemek jól megnőnek. Ekkor fedőt teszünk rá és lekapcsoljuk alatta a gázt. hagyjuk 10-15 percig még puhulni. Mikor hozzáadjuk a tojássárgáját, fellazul.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját fehéredéséig, habosra keverjük a cukorral. Ezt a masszát belekeverjük a kölesbe, ekkor hozzáadjuk a durvára vágott diót és az aszalt szilvát is beleforgatjuk.
A tojásfehérjét, egy csipet sóval, kemény habbá verjük és óvatosan, nagy mozdulatokkal hozzáadjuk a köleshez. Kivajazott és kevés édes morzsával kiszórt tepsibe ( én 25×35 cm-es magas falú tepsit használtam) öntjük és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A tejet felforraljuk a vanília rúd kikapart belsejével majd langyosra hűtjük. A tojássárgákat a cukorral, vaníliával, csipet sóval, habosra keverjük, majd a tejet apránként hozzáadagolva forráspontig hevítjük, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Miután elkészült, a formára vágott süteményt vanília sodóval, vagy mézzel ízesített joghurttal tálaljuk.
Az ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a desszertekről. Persze, ha megfogadtuk, hogy márpedig az új évben lefogyunk, akkor inkább a saláták felé kacsingassunk! Viszont, ezt a finomságot érdemes elkészíteni, akkor is ha fogyózunk. Persze, ilyenkor más alternatívákat kell találnunk az alapanyagokat illetően. Ilyenek például, hogy a cukrot lecseréljük más, a diétába beilleszthető édesítőszerre, mézre, tej helyett használhatunk vizet, vagy szója tejet, és a vaj helyett pedig kókuszzsírt. A vanília sodót kiválthatjuk natúr joghurttal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.