A somlói galuska csokis piskótájához szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és az elvegyített sütőport, lisztet, kakaót és diót. Alaposan beleforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük a piskótát. A sima piskótával is ugyanígy járunk el.
A vaníliakrémhez egy fazékban felmelegítjük a tejet a vaníliaromával együtt. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt robotgéppel kikeverjük. Amikor már majdnem forr a tej, levesszük a tűzről, és vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keverékhez. (Közben folyamatosan keverjük, nehogy a tojás megfőjjön!) A tejes keveréket ezután visszatesszük a tűzre, és kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, félretesszük hűlni.
A rumos mazsolához a vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a rumot és a mazsolát. Ezt is állni hagyjuk, amíg elkészülnek és kihűlnek a piskóták.
A csokoládéöntethez a vajat és a cukrot felolvasztjuk, belekeverjük a kakaóport, majd a tejjel lazítjuk az öntetünket. Ha sűrűnek találjuk, több tejet öntünk hozzá.
Ha kihűltek a piskóták, elfelezzük őket, így 2 csokis-diós és 2 sima piskótalapot kapunk. Az alsó csokis piskótát alaposan meglocsoljuk a rumos mazsolával és megkenjük a vaníliakrém egyharmadával. Erre helyezzük a sima piskótát, és ugyanígy folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok.
Szeletekre vágjuk vagy formákat szúrunk ki belőle. Csokoládéöntettel, tejszínnel, dióval és mazsolával szervírozzuk.
Megjegyzés
Tradicionális magyar édesség, kalóriadúsan, ahogy mi magyarok szeretjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.