A megvásárolt friss lazacfilét alaposan megmossuk, majd felvágjuk kb. 5 cm széles szeletekre. A szeletelt halat egy nagyobb méretű edénybe tesszük, majd megszórjuk sóval, és kezünkkel alaposan átdörzsöljük át a szeleteket (vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg)!
A citromot megmossuk, és apró lyukú reszelővel előbb lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A lével meglocsoljuk, a citromhéjjal bedörzsöljük a halakat, majd 2-3 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymanyomón, és ezt is alaposan beledolgozzuk a halszeletekbe. Végül megszórjuk morzsolt majoránnával, és ezt is szétoszlatjuk rajta.
A sütéshez egy mélyebb tepsit sütőpapírral kibélelünk. Megfelezzük a vajat, az egyik felét a tepsink aljára vágjuk, a másik felét pedig felolvasztjuk, és megkenjük vele a tepsire helyezett halszeleteket, majd megszórjuk a tetejüket őrölt borssal.
A sütőnket melegítsük elő 180 fokra, tegyük be a halat, és süssük 25 percet, majd még 10 percet 250 fokon. Amíg sül a lazac, elkészítjük a szószt.
A tejet, a tejszínt és a reszelt sajtokat egy lábosba tesszük, és folyamatos keverés mellett, közepes lángon felmelegítjük, amíg a sajtok olvadni nem kezdenek. Az étkezési keményítőt egy kevés meleg vízzel elkeverjük, és ezzel sűrítjük a mártást. Ízesítjük egy kevés sóval (a sajtok sósak, vigyázzunk, mennyit teszünk bele), és borssal. A mártást kiforraljuk (ha sűrűnek találjuk, kevés tejjel/tejszínnel lazíthatjuk), majd végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjét. Főtt rizzsel tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.