A vizet beleöntjük a keverőtálba, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, és bedagasztjuk. Ha kész, akkor egy tálba áttesszük, lefóliázzuk, és egy éjszát -kb. 8-12 órát a konyhapulton pihentetjük.
Az összes előtésztát elkeverjük 400 ml vízzel, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követi a kétféle liszt, amivel rugalmas tésztává dagasztjuk. A dagasztás vége felé egy korty olívaolajat adunk hozzá. Ha túl kemény a tészta, adunk hozzá még vizet.
A medvehagymát a dagasztás végén kevertetjük bele a tésztába, majd kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, és további 1 órát a pulton kelesztjük.
A tésztát egy liszttel hintett deszkára borítjuk, lenmagal meghintük, 3 részre vágjuk, és a két végén ellentétes irányba csavarva megadjuk neki a jellegzetes gyökér-formát.
A sütőlapra téve újabb 45 percet pihentetjük a tésztát, közben 240 fokra melegítjük a sütőt. A kenyerek tetejét vékonyan meghintjük liszttel, sütőbe tesszük, a tepsi alá pedig egy vizes edényt csúsztatunk legalább 200 ml vízzel. Alsó-felső sütéssel, 28 perc alatt sülnek készre. Rácson hagyjuk kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.