- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet, és sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, fóliával lefedjük, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
- A tésztát a pihentetést követően a tésztát 8 egyforma részre osztjuk. Liszttel megszórt gyúródeszkán egyenként kb. 2 mm vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egyenként toljuk a forró sütőbe. Kb. 5-7 perc alatt készre sütjük a lapokat.
- Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet egy lábasban feltesszük forrni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk, és sűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.) A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A krém kihűlése után hozzálátunk a tortalapok betöltéséhez. Kenjünk mindegyikre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig megszórjuk tésztamorzsával (ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat), vagy darált mandulával, dióval is.
- A Napóleon tortát 4-5 órán át hideg helyen pihentetjük, majd tetszés szerint felvágjuk.
MME tipp: 1 csésze = 2 dl