A sütőt 220 °C fokra előmelegítjük. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát fóliával kibélelünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel. A kemény habhoz adjuk a xilites tojássárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát a formába öntjük, 220 °C fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát. Amikor teljesen kihűlt, két egyforma lapra vágjuk.
Ezután elkészítjük a gyümölcspürét. A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a friss, megtisztított gyömbérdarabot, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük a répát és az almát (a gyömbért nem hagyjuk benne!). A gyümölcspürét két részre osztjuk: 7 dkg kerül majd a torta tetejére, a maradék 12-13 dkg a túrós krémbe.
Ezután a túrós krémet készítjük el. A 13 dkg gyümölcspüréhez hozzáadunk 4 dkg xilitet, összefőzzük, majd lehűtjük. Hozzáadjuk a túrót és natúr joghurtot, összekeverjük, majd botmixerrel ismét pürésítjük.
Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. (Hamar feloldódik, nem szabad forralni.) Kicsit hagyjuk hűlni, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
A zselés gyümölcskocsonya elkészítéséhez a 7 dkg gyümölcspüréhez 0,6 dkg xilitet adunk, és összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. (Hamar feloldódik, nem szabad forralni.) Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, és elkeverjük.
Összeállítjuk a tortát. Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, majd rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét. Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a krém.
Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát. A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk belőle vékonyan.
A zselés gyümölcskocsonyára 2 dkg apróra vágott és megpirított diót szórunk, szintén körkörösen. Ehhez kivágunk egy papírformát, ezt a tortára tesszük, erre szórjuk a diót, végül óvatosan leemeljük a papírt. (Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítjuk ki a körkörös díszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.) A tortát ismét behűtjük (legalább 1 órára), majd 8 szeletre vágva kínáljuk.
Megjegyzés
Recept és fotó: Kocsis Hajnalka / www.mokuslekvar.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.