Az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A pálinkát összekeverjük a mézzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Ezzel a “páccal” megkenjük az almaszeleteket és hagyjuk így pihenni, többször átforgatjuk.
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd apránként hozzászitáljuk a lisztet és felváltva adagolva a tejjel, simára keverjük. 15-20 percig pihentetjük.
Miután eleget pihent a massza, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal, egyenletesen hozzákeverjük a sárgájásmasszához.
Egy serpenyőben ujjnyi magasan, olajat hevítünk és a pácból kivett, lecsepegtetett almákat belemártjuk a tésztába, és közepes lángon, aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat. Miután az almaszeletek megsültek, papírtörlőn lecsepegtetjük róluk a felesleges olajat.
A grízpudinghoz egy lábast kiöblítünk hideg vízzel, majd beleöntjük a tejet és hozzákeverjük a búzadarát, egy csipet sóval (hideg tejben sokkal könnyebb csomómentesen elkeverni a búzadarát). Sűrűre főzzük és lehúzzuk a tűzhelyről addig, míg a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig felverjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és takarék lángon, hozzákeverjük a cukros masszát egyenletesen és gyakori kevergetés mellett, egy-két percig főzzük, amíg besűrűsödik. Közben, a tojásfehérjét felverjük és ezt is óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot. Miután elkészült, langyosra hűtve tálaljuk a bundázott almaszeletekkel.
A karamellhez a cukrot megkaramellizáljuk, hozzáadunk egy kevés vajat, majd felöntjük a tejjel és simára forraljuk. Amikor kész, rövid ideig hűlni hagyjuk, és az elkészült desszertre csurgatjuk.
Megjegyzés
Gyermekkorom két állandó kedvencét vegyítve, kissé megbolondítva, készítettem el. Szerintem, nincs olyan ember, aki ne ismerné mindkettőt, a bundázott almát, amit hívhatunk úgy is, hogy alma pongyolában és a vaníliás grízpuding, ami pedig más néven habos tejbegríz. Külön-külön is isteni finom mindkettő, de így együtt pazar! És hogy még fokozzam az ízeket, egy kis alma pálinkával, fűszerekkel és karamellel tettem még izgalmasabbá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.