A sima piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül pedig a vizet. A fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
A másik 2 piskótát is ugyanígy készítjük, csak az egyikbe darált diót, a másikba kakaót vegyítünk a liszttel.
A szirup hozzávalóit felforraljuk, majd félretesszük.
A vaníliakrémhez a tojássárgákat a porcukorral a vaníliával és a keményítővel habosra keverjük. A mandulaitalhoz hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket, és híg pudingot főzünk belőle.
Egy tálban összeállítjuk a sütit, az első piskótát meglocsoljuk a szirup egy részével és a vaníliakrém felével, majd rászórjuk a mazsola és a darált dió felét.
A következő piskótával ugyanígy járunk el. A legfelső piskótát meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük a lekvárral és megszórjuk a kakaóporral, és legalább 12 órára hűtőbe tesszük.
A csokoládéöntet összetevőit alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg sima, fényes szószt kapunk.
A lehűtött habtejszínt kemény habbá verjük. Tálaláskor meglocsoljuk a somlói galuskát a csokoládéöntettel, és tejszínhabbal díszítjük.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A MENTES SOMLÓI GALUSKA
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.