A tésztához a datolyát 5 percig főzzük annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakjuk a datolyákat, így könnyen le tudjuk szedni a héjukat és ki tudjuk magozni.
A megtisztított datolyákat a szódabikarbónával és a 3 deci forró vízzel ismét feltesszük főni, 2 perc forrás után lehúzzuk a tűzről, pürésítjük.
Közben begyújtjuk a sütőt 180 fokra, majd kivajazunk egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.
A vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagoljuk a vajas masszához. Már ne habosítsuk a keveréket, csak keverjük össze. (A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskóta.) Töltsük a tésztát a kivajazott formába, majd tegyük a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig süssük.
Amíg a tészta sül, addig elkészíthetjük a szószt: megolvasztjuk a 25 dkg vajat, hozzáadjuk a barnacukrot és a vaníliát. Addig főzzük együtt, amíg a cukor elolvad, illetve a vajból a víz elpárolog. Hozzáadjuk a tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (elhagyható). A tejszínnel már nem forraljuk fel, csak összemelegítjük.
Amikor a tészta már megsült, egy kis szószt locsoljunk rá, és egy pillanatra visszatoljuk a sütőbe.
Tálaláskor egy szelet tésztát gazdagon meglocsolunk a szósszal. Aki szereti, gazdagíthatja tejszínnel és vaníliafagyival.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.